Od 11. juna 2011. godine poljoprivredne inspekcije u Srbiji krenuće u kontrolu preduzeća, odnosno da proveravaju da li svi u lancu hrane primenjuju sistem HACCP. Posedovanje sertifikata HACCP nije obavezno, ali je obavezno da se radi po ovom sistemu.To je jedna od obaveza koja je proistekla od donošenja Zakona o bezbednosti hrane. Inspekcije prilikom kontrole neće odmah izricati kazne onima koji imaju nedostatke u primeni zakona, već će ukazati na propuste i dati rokove za otklanjanje nedostataka.
Od 11. juna 2011. godine poljoprivredne inspekcije u Srbiji krenuće u kontrolu preduzeća, odnosno da proveravaju da li svi u lancu hrane primenjuju sistem HACCP.
Posedovanje sertifikata HACCP nije obavezno, ali je obavezno da se radi po ovom sistemu. To je jedna od obaveza koja je proistekla od donošenja Zakona o bezbednosti hrane.
Inspekcije prilikom kontrole neće odmah izricati kazne onima koji imaju nedostatke u primeni zakona, već će ukazati na propuste i dati rokove za otklanjanje nedostataka. Međutim, oni koji ne budu radili po sistemu HACCP neće biti pošteđeni i biće predlagano da im se obustavi dalji rad. Sankcije će biti primenjene za one koji nisu ništa uradili na primeni ovog sistema u proizvodnji, jer svi u lancu proizvodnje moraju da primenjuju HACCP sistem.
Do sada je čak 80 posto i više proizvođača u svojoj proizvodnji primenjivalo ovaj sistem rada. Sada se samo uvodi još veći stepen samokontrole u proizvodnji.